IEM Global Challenge 2020: Poslední turnaj v roce 2020!

  • Štěpán Zvolánek
  • 15. 12. 2020 11:10

Série mnoha turnajů v roce 2020 se blíží ke svému konci. Od března se všechny původně LAN turnaje bohužel přesunuly kvůli koronaviru do online formátu, což pocítí i poslední velký event IEM Global Challenge. O něm se sice před pár měsíci spekulovalo, že by mohl být první „lankou“ po tak dlouhé době, ale opětovné zhoršení situace však vedlo organizátory k ponechání bojů v online prostředí.

Zpátky však k IEM Global Challenge 2020. Turnaje se zúčastní pouze 8 celků, které ve dvou skupinách sehrají BO3 zápasy s již klasickým GSL formátem. Napínavé boje začínají už dnes 15. prosince a potrvají až do neděle 20. prosince, kdy vyvrcholí velkým BO5 finálem. Určitě je se na co těšit!

Pozvánku obdržel dánský velikán Astralis, hvězdný tým Natus Vincere, mladý celek Complexity a i hráči z týmu Liquid, kteří nahradili Evil Geniuses. Na serveru dále uvidíme vítěze IEM Beijing-Haidan Vitality, šampiona DreamHack Open Fall Heroic a také brazilský celek FURIA, který za oceánem opanoval IEM New York 2020. Finální osmičku pak uzavírá BIG, jenž dostal tzv. divokou kartu.

Všechny týmy budou hrát o skvělých 500 000 amerických dolarů, přičemž vítěz jich získá dvě stě tisíc a navíc hned 3000 BLAST Premier bodů, které týmy dokážou dostat na vytoužený BLAST Premier Global Finals! Do něj už se kvalifikovaly celky Vitality, NaVi, Astralis, G2, EG a Complexity. Stále jsou však k dispozici další dvě místa, přičemž současnými držiteli jsou FURIA a OG. Očekává se, že si FURIA udrží svůj post a postoupí. Existuje teoretická šance, že spadnou pod kvalifikační hranici, ale to se moc neočekává. Pokud jde o evropský celek OG, ten se této akce nezúčastní, což znamená, že Liquid, Heroic a BIG by je mohli velmi rychle odsunout stranou. I díky těmto spekulacím je tento turnaj mnohem zajímavější!

BLAST Premier 2020 ranking Photo by liquipedia.net

Skupina A

První skupina skrývá ty největší favority! Jsou jimi celky Vitality a Astralis, finalisté posledního turnaje BLAST Premier Fall Finals, který nakonec opanovali hráči z Francie. A právě oni jsou opravdu ve skvělé herní pohodě a hraní s šesti hráči se jim očividně vyplatilo, když vyhráli téměř všechno, co se dalo! Je však vidět, že se většinou spoléhají na Mathieua "ZywOo" Herbauta, což se jim někdy může vymstít.

Hned v závěsu se drží výše zmiňovaný Astralis, což je tým, jenž si v každé akci dělá ambice jen na ty nejvyšší příčky. po příchodu hráčů gla1ve a Xyp9x se Dánové začínají vracet do své herní pohody, s kterou před pár lety ničily své soupeře. první zmiňovaný si dokonce vzal zpátky IGL roli a s jeho vedením budou chtít opět uspět a zvítězit.

Dalším celkem skupiny A je Complexity. Ten se bude muset obejít bez svého bulharského snipera Valentin "poizon" Vasilev, který bude muset pohotovostní operaci. Vedení tedy muselo narychlo sehrat kvalitní náhrádu, aby jádro týmu neutrpělo velkou ztrátu. Do týmu nakonec přišel stand-in Otto "ottoNd" Sihvo, sniper týmu c0ntact. Tento finský hráč má spoustu zkušeností a bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak se hráčum okolo in-game leadera Benjamina "blameF" Bremera bude dařit.

Poslední tým v této skupině BIG. Od hráčů této organizace nikdo ve skutečnosti neočekával, že vystoupí na vrchol, stejně jako nikdo neočekával, že z něho spadnou. Ano, mají sice stále dobré výsledky, ale nejsou v takové herní pohodě, jako na začátku léta. Může BIG na konec tohoto roku opět překvapit? Spíše ne. V prvním zápase narazí na Vitality, proti kterým dokázali za poslední 2 měsíce vyhrát jen dvě mapy. Pravděpodobně tedy spadnou do spodního pavouka a jestli budou chtít postoupit, budou muset pravděpodobně porazit Complexity a poté Astralis či opět Vitality.

Skupina B

V „béčkové“ skupině máme také neméně kvalitní týmy. Velcí kandidáti na postup jsou určitě Natus Vincere a FURIA, kteří se dokonce utkají hned v prvním úvodním zápase. Ruský tým NaVi má dobré výsledky a výkony, ale vždy mu chybí jeden důležitý zápas, aby postoupil do finále, popř. celou akci vyhrál. Klíčem k úspěchu NaVi je samozřejmě bezesporu s1mple, v závěsu za ním electronic. Toto ruskoukrajinské kombo nás nepřestává udivovat a předvádí skvělé highlighty. Pokud se přidají další hráči, není důvod k tomu, aby se Natus Vincere nedostal daleko.

Pojďme si teď něco říct o celku FURIA. Brazilci měli v evropské konkurenci solidní výkony na BLAST Premier Showdown a Finals, ale stále od nich očekáváme trochu víc, zvláště když se podíváme zpět na jejich trofeje ze severoamerických turnajů. V celku mají výborné hráče, ale musí se spoléhat na svoji týmovou hru, se kterou budou chtít uspět v důležitém úvodním zápase právě s NaVi, což by mohl být vyrovnaný boj plný zajímavých momentů.

Další na řadě je Team Liquid. Ten se v současné době nachází na devátém místě v pořadí BLAST Premier 2020 Circuit. Prvních osm týmů se zúčastní lednového globálního finále. Šest spotů je již určeno, přičemž FURIA a OG jsou mezi osmi nejlepšími, ale stále mohou spadnout, pokud BIG, Heroic a právě Liquid zahrají správně. K postupu hráčům okolo Stewia2k stačí, aby byli ve skupině nad Heroic, za předpokladu, že BIG celý turnaj nevyhraje. To je to, co chlapci v modrém potřebují, aby se příští rok dostali do globálního finále. Upřímně, to je zřejmě pro Team Liquid vše. I když dokáží zvítězit v prvním zápase proti Heroic, budou mít postup do vyřazovacích bojů nesmírně těžký.

Druhou skupinu uzavírá právě dánský celek Heroic. Nesmíme zapomenout, že tito hráči byli mezi nejsilnějšími tohoto léta, bok po boku s německým BIG. Dánové vyhráli DreamHack Open Fall a ESL One Cologne, dvě docela velké události a navíc ovládl i pár menších akcí, což jim pomohlo k získání tak potřebné vítězné mentality. Od DH Open Fall však jejich výsledky klesaly pomalu dolů, ale jejich kvalita a síla je všem známá a mohli by být takovým černým koněm celého eventu. Aby si Heroic uzmul vstupenku na BLAST Premier Global Final, musí se dostat do grand finále celého turnaje. To se ale snadno řekne, než udělá, že?

Místo zdravotně neschopného poizona bude hrát v Complexity ottoNd Photo by HLTV.org

Nezapoměňte si naladit twitch.tv/esl_csgo a sledovat závěrečné boje tohoto „koronavirového“ roku!

Ohodnotit

0

Komentáře

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.